Dýňová polévka

13:33


Receptů na dýňovou polévku existuje nespočet. Takhle ji dělám já... Naprosto jsem si ji zamilovala, příprava s pečením dýně sice trvá trochu déle, ale zvládne to každý a výsledek stojí za to. 





Potřebujete:
1 dýni hokaido - cca 1 kg
asi 1 litr domácího zeleninového vývaru
2 stroužky česneku
1 cibuli
čerstvý tymián
muškátový oříšek
200 ml smetany na vaření - stačí méně, podle chuti
olivový olej
kousek másla
sůl a pepř




Dýně hokaido je jediný druh dýně, který se nemusí loupat, slupka změkne a dá se jíst. Včera jsem to poprvé zkusila bez loupání a povedlo se. Polévku lze stejným způsobem připravit samozřejmě i z jiných druhů dýní, ty ale nezapomeňte oloupat.


Troubu předehřejte na 180 °. Dýni zbavte semínek (semínka omyjte, usušte, upražte nasucho a můžete je použít na ozdobení polévky nebo zobání...) nakrájejte na kostky a vložte do pekáče, zakápněte olivovým olejem, osolte a opepřete. Dejte péct na cca 30 minut, dokud dýně nezměkne tak, aby šla rozmáčknout vidličkou. Mezitím si nakrájejte cibuli a dva stroužky česneku najemno.


Cibulku a česnek zpěňte na másle, přidejte upečenou dýni, snítku tymiánu a špetku muškátového oříšku. Ještě pár minut restujte a potom zalijte zeleninovým vývarem a nechte chvíli povařit. 
Rozmixujte tyčovým mixérem do hladka, přilijte smetanu a nechte ještě přejít varem. 



Dosolte a dopepřete podle chuti a podávejte s praženými dýňovými semínky, případně zakápnuté dýňovým olejem. 

Dýně mě hrozně baví, ale kdykoliv ji koupím, skončí to vždycky znovu u polévky. Máte nápady na jiné dýňové recepty?

You Might Also Like

0 komentářů